Der kan være mange grunde til, at folk gerne vil have indflydelse på, hvordan omstændighederne omkring deres bisættelse eller begravelse skal være, fortæller bedemand Knud Larsen, fra Frederikssund Begravelsesforretning.”Nogle mennesker har oplevet situationer, hvor de gerne ville have vidst, hvad de afdøde ønskede. Det vil de gerne undgå og formulerer derfor deres ønsker, eventuelt efter en snak med deres pårørende. Det kan også være ensomme mennesker, der er lidt utrygge over, hvad der egentlig sker, når de dør. Endelig er der selvfølgelig de danske soldater, som skal formulere deres ønsker, inden de tager af sted.”

Nedskriv ønskerne

Med det gratis dokument ’Min sidste vilje’, får man et enkelt redskab til at formulere sine ønsker. Ifølge Knud Larsen er det mest almindelige, at ønskerne drejer sig om gravstedets placering, salmerne ved bisættelsen og eventuel anden musik. ”Det er sjældent, at vi ser noget ekstravagant, men der er da nogle pudsige og søde ting ind i mellem. Jeg oplevede en gang, at en dame havde ønsket, at hendes søn skulle holde den samme tale, som han holdt ved hendes 80 års fødselsdag. Bagefter skulle der være kaffe et bestemt sted – og her var tilføjet, at man skulle huske at sætte P-skiven,” fortæller Knud Larsen.

Oftest helt almindelige begravelser

Der er dog også mulighed for at bestemme forhold omkring for eksempel askespredning eller begravelse uden præst og højtidelighed. ”Ikke alle ved, at hvis man vil have sin aske spredt ud over havet, så skal det være tilkendegivet i levende live’,” påpeger Knud Larsen og tilføjer, at der også findes ordninger, hvor man kan ’spare op’ via en begravelseskasse hos Danske Bedemænd eller Begravelse Danmark. ”I de fleste almindelig tilfælde tages udgifterne dog fra boet. I det hele taget er vi meget almindelige omkring begravelsen som ritual. Der tales meget om det individuelle menneske, men de fleste mennesker gør, som vi altid har gjort, og vælger en kirkelig begravelse med en tale,” siger Knud Larsen.