Øjensygdomme

AMD

Øjensygdommen AMD rammer ca. 12% af befolkningen over 60 år. Centralsynet skades, og sygdommen er langsomt fremadskridende. Der er to typer. Tør AMD i 85% af tilfældene, som kan udvikle sig til våd AMD, der gør lige linjer buede og er alvorlig.

Kronisk grøn stær

Kronisk grøn stær ses hos ca. 1% af den voksne befolkning over 40 år. Den er aldersbetinget og ses mest efter 60-års-alderen. Grøn stær giver ikke symptomer de første mange år, men med tiden føles pres i øjenomgivelserne og rødmen af øjenslimhinderne samt synsdefekter i form af grå pletter uden for fokus.

Grå stær

48% af al blindhed i verden forårsages af grå stær. Det er den hyppigste årsag til nedsat syn hos ældre herhjemme. Ved grå stær er øjets linse uklar. Synet bliver sløret og tåget. Hos nogle kan stær ses gennem pupillen, fordi linsen er grå. Diabetes, rygning, regnbuehindebetændelse og alvorlige øjenskader kan øge risikoen for grå stær.

Regnbuehindebetændelse

Betændelse af regnbuehinden forekommer aldersmæssigt hos alle, men er hyppigst hos voksne mellem 20-40 år. Symptomer på regnbuehindebetændelse er, at øjet er rødt, tiltagende smertefuldt og lysfølsomt. Tilstanden er akut og kræver øjeblikkelig lægetilsyn.

Hornhindebetændelse

Nedsat syn, lysfølsomhed samt rødmen og smerter i øjet kan være symptomer på hornhindebetændelse. Tilstanden opstår ofte ved beskadigelse af øjets beskyttende overflade, f.eks. ved brug af kontaktlinser. Bakterier eller parasitter trænger ind i hornhinden og forårsager betændelsen.

Nethindeløsning

Hvis nethinden i øjet løsner sig, mister man synet svarende til det område af nethinden, som løsnes. Tilstanden rammer kun 1 ud af 10.000 og er hyppigst hos ældre og nærsynede. Symptomer er fornemmelsen af en sort skygge på en del af synfeltet, sløret syn og i nogle tilfælde pludselig blindhed.

”Desværre er vi danskere ikke særlig gode til at tjekke vores syn, på trods af at synssansen er én af vores vigtigste sanser. Men det er altafgørende, at man selv mærker efter og opdager, om der er forandringer i synet, så man kan komme i behandling i tide,” siger direktør Marijke Vittrup, Øjenforeningen.

Hun opfordrer alle til gennem hele livet at gøre det til en vane en gang om ugen at foretage en hurtig og enkel ”hjemmeundersøgelse”. Den tager ikke meget mere end ti sekunder.

Sådan tjekker du synet

”Læg hånden over først det ene øje og så det andet og vurdér, hvordan dit syn er på begge øjne. Man kan godt lægge hånden over brilleglas. På den måde vil man straks kunne opdage, hvis der er sket noget med synet på ét af øjnene.

Det er nemlig både godt og skidt at vi har to øjne. Øjensygdomme rammer normalt et øje ad gangen, og når det ene fungerer dårligt, tager det andet over. Derfor kan der gå alt for lang tid, inden vi opdager ændringer og symptomer. Og jo ældre man er, desto vigtigere er det at foretage den lille prøve.”

Øjenlæge kræver ikke henvisning

Viser den, at der er problemer med det ene øje, erkender Marijke Vittrup, at det for mange kan være svært at komme til øjenlæge, selvom man blot kan ringe og bestille tid. Det kræver ingen henvisning.

”Jeg vil råde folk til at begynde hos en optiker, som kan foretage en synsprøve. Hvis resultatet viser at vedkommende ikke kan klare problemet med briller eller kontaktlinser, er det vigtigt at gå videre til en øjenlæge.”

Øjensygdomme

Fra 50-årsalderen er der risiko for at blive ramt af øjensygdomme. Der kan være tale om f.eks. nethindeløsning, grå stær, grøn stær og AMD, der er kendt som alderspletter på nethinden. 30 procent af alle over 60 år bliver i varierende grad ramt af sygdommen, hvor man mister evnen til at læse og genkende ansigter.

”Hvis man vil blive ved med at kunne se - også som ældre – skal der fokus på synet. Med alderen  kommer vi alle til at opleve problemer, men mange øjensygdomme kan behandles. Passer vi ikke på vores øjne, mister vi livskvalitet.”