Hver 8. voksne dansker lever med gigt. Sygdommen giver kroniske smerter, og det har alvorlig indflydelse på fysisk og psykisk helbred, fortæller fysioterapeut med speciale i kroniske smerter, Gorm Høi Jensen.

“Mange har svært ved at beholde et almindeligt arbejde, og det kan være en udfordring at være forælder eller ægtefælle. Flere får depressioner og bliver socialt isolerede, fordi de mister deres overskud og identitet.”

For at kunne være aktiv senior trods smerter, må man arbejde med sin tilgang til smerterne.

De fleste gigtramte bliver også mindre fysisk aktive, fordi de ikke ønsker at provokere smerterne. Det fører til større risiko for overvægt og livsstilssygdomme som hjerte-karlidelser, blodpropper og type 2 diabetes. Og smerter.

Accepter smerterne

Fysisk aktivitet er ofte effektivt mod smerter, når man har gigt. Derfor opfordrer Gorm Høi Jensen, der til daglig er praktiserende på Sano rehabiliteringscenter, alle til at forsøge at holde sig i gang. Først og fremmest må man dog acceptere, at smerterne ofte ikke vil forsvinde. For de fleste er det derfor vigtigt at arbejde med de psykologiske følger for at få overskud til at blive fysisk aktiv igen.

“For at kunne være aktiv senior trods smerter, må man arbejde med sin tilgang til smerterne. Nervesystemet forandrer sig, og smerterne dikterer, hvad man kan og ikke kan. Man skal derfor have hjælp til at erkende, at smerterne ikke nødvendigvis går væk.”

Start forsigtigt op

En gradvis indgang til aktiviteterne er nøglen for den aktive senior, fortæller Gorm Høi Jensen. Man bør derfor starte der, hvor man kan.

En gåtur omkring bygningen, en indkøbstur eller bare at sætte sig og rejse sig langsomt på en stol derhjemme er også god træning.

“Hvis du f.eks. kan gå 10 minutter før du får smerter, skal du starte med at gå 8 minutter. På den måde kan du gå uden at provokere dine smerter yderligere. Det vigtigste er at få nogle succeser og bygge videre på dem.”

Find dit eget niveau

Man kan godt opleve en opblusning af symptomerne i starten, udover den kendte muskelømhed. Det er ok, og det er først, hvis det bliver ved, eller det bliver for meget, at man skal sætte aktiviteten lidt ned igen, fortæller Gorm Høi Jensen. Det vigtigste er at finde et start-niveau for den fysiske aktivitet og derefter gradvist øge niveauet.

Han anbefaler også at finde ud af, hvor man træner bedst. Fitnesscentret er ikke den foretrukne motion for alle ældre, og derfor kan man sagtens træne hjemmefra eller i naturen.

“En gåtur omkring bygningen, en indkøbstur eller bare at sætte sig og rejse sig langsomt på en stol derhjemme er også god træning,” siger han.