Fem gode råd

Fem gode råd fra Christine Felding

Gå til lægen hvis du:

  • Har frygtelige hede-svedeture.
  • Ikke kan holde på vandet.
  • Har tørre slimhinder og smerter ved samleje.
  • Lider af humørsvingninger.
  • Er plaget af blødningsforstyrrelser.

En del kvinder går ganske stille med overgangsalderens problemer. Hedeturene, blødningsforstyrrelser, som giver en risiko for at bløde igennem –  gener som er et helvede at stå med, både på sit arbjede, i sit sociale liv og privat.

Senere kan tørre slimhinder, inkontinens og osteoporose (knogleskørhed) støde til.

Men der er ifølge gynækolog Christine Felding masser af hjælp at hente. Den daler bare ikke ned fra himlen af sig selv.

Hendes råd er krystalklare.

”Tag hurtigt hul på problemerne. Når kvinder kommer til mig efter henvisning fra deres praktiserende læge, så tør de tale om problemerne – faktisk vælter ordene ud. Jeg kan trykke på de rigtige knapper. Der er ikke noget at frygte. Problemer i overgangsalderen rammer de fleste kvinder i mere eller mindre grad. Det gælder om at stå imod og have attituden: det vil jeg ikke finde mig i. Kvinderne får ikke hjælp, hvis de ikke beder om den. Så mit råd til alle lyder: gå til lægen og erkend: ”Jeg har det ad helvede til”.

Hormonbehandling hjælper på symptomerne. Men stadig er det ikke alle kvinder, der vælger den løsning.

Hvis Christine Felding skal give en rettesnor, er det ok at have hedeture i 14 dage. I nogle måneder kan udsættende menstruation give hedeture - og når man så pludselig får sin menstruation igen, så forsvinder hedeturene. Men bliver tilstanden ikke bedre inden for et halvt år, så skal kvinden søge hjælp.

Christine Felding er selv fortaler for hormonbehandling, som hun mener er et godt bud på hjælp til at komme igennem overgangsalderen.”Hormonbehandling hjælper på symptomerne. Men stadig er det ikke alle kvinder, der vælger den løsning. Der findes et hav af præparater – hyldemeter efter hyldemeter – i butikkerne med alternative produkter. De virker på nogle kvinder, men mange kommer til mig, fordi produkterne ikke virker.”

Ingen skal lide i tavshed

Den tidligere skræk for hormonbehandling er aftaget, efter man har revurderet resultaterne fra et WHO- studie i 2002. Konklusionen lyder nu fra mange, at det ikke er så farligt at gå i hormonbehandling. En hormonbehandling kan erstatte de hormoner, en kvinde mangler og dermed potentialt hjælpe på hede- og svedeture, så de helt forsvinder. Hormonerne kan gøre, at kvinder igen kan sove om natten og de kan tage led- og muskelsmerter, eventuelle blæreproblemer, hjælpe på tørre slimhinder og regulere blødningsproblemer.

”Når kvinder kommer til mig og siger at de ikke vil have en hormonbehandling, fortæller jeg dem, at de ikke behøver at være nervøse. De gamle skrækscenarier er modbevist. En kvinde skal tage hormoner i meget lang tid, før der opstår en risiko. Desværre lider mange praktiserende læger stadig af hormonskræk. Nogle fraråder totalt deres patienter at tage hormoner - andre sender deres kvindelige patienter videre i systemet.”

Generne ved overgangsalder kan altså afhjælpes. Og hormonbehandling kan for mange kvinder gøre en markant forskel.

For Christine Felding er det alfa og omega at få kvinder til at forstå, at de ikke skal lide i tavshed. Gener og problemer vil selvfølgelig først og fremmest gå ud over dem selv, men også deres mand og samlivet. Det er i høj grad muligt at komme igennem overgangsalderen og samtidig have det godt, uanset hvilken behandling man vælger.

Skræddersyet behandling

”Jeg beder mine patienter om at melde tilbage efter tre måneders hormonbehandling. De fleste siger, at allerede efter 14 dage sov de som en sten igen. Derfor er det så vigtigt, at kvinderne henvender sig og beder om hjælp. Hormonbehandlingen bliver jo også klart differentieret. Det handler om, hvad patienten har brug for. Lider kvinden først og fremmest af tørre slimhinder, behandler man kun lokalt i den ende. Behandlingen kan skræddersyes til den enkelte kvinde.”

Alt i alt konkluderer Christine Felding: ”Generne ved overgangsalder kan altså afhjælpes. Og hormonbehandling kan for mange kvinder gøre en markant forskel.”

Når en kvinde har været i en sådan behandling i et par år, skal hun ifølge Christine Felding  begynde at trappe ud. Og det er altid en god idé at gøre det om vinteren – så gør det ikke så meget, om der kommer en enkelt, uregelmenteret hedetur.