Når vi nærmer os alderdom, ændrer vores kroppe sig, og risikoen for sygdom øges. Derfor er det også en god idé at være opmærksom på eventuelle symptomer, så man kan være ude i god tid og forebygge eller lindre sine symptomer. Det kan f.eks. være kvinder i starten af 50'erne, der gerne vil vide, om deres symptomer, som hedeture, nedsat søvnkvalitet og sexlyst og uregelmæssige blødninger, kan skyldes overgangsalderen – også kaldet klimakteriet eller menopausen.

Hvis man har et særligt højt niveau af FSH-hormon og desuden har de typiske symptomer på, at man er i overgangsalderen, kan det være en god idé at opsøge sin læge.

Måler FSH-hormon

En menopause-test måler på niveauet af FSH-hormon i urinen, der typisk vil være ekstra højt i forbindelse med, at man kommer i overgangsalderen. Hvis man har et særligt højt niveau af FSH-hormon og desuden har de typiske symptomer på, at man er i overgangsalderen, kan det være en god idé at opsøge sin læge. FSH-hormon også kan være højt før overgangsalderen, men testen kan være med til at give en indikation af, hvad symptomerne kan skyldes. Hvis testen viser normale værdier, og du stadig har symptomer, kan det stadig være en god idé at søge læge. Hvis du er kommet i overgangsalderen, kan du få en behandling med østrogen, der lindrer symptomerne.

Mænd kan teste for prostatakræft.

Prostatakræft rammer mange mænd med alderen. Heldigvis er det kun et fåtal, hvor kræften er så aggressiv, at den bliver et problem. Alligevel kan det være en god idé at holde øje med symptomer og overveje, om man vil investere i en hjemmetest. Prostata er en kirtel, der vokser gennem hele livet. Efterhånden som man bliver ældre, kan man begynde at mærke symptomer på væksten. De hyppigste symptomer på prostatakræft er vandladningsbesvær, træthed, vægttab og blod i urinen. En test for prostata - eller en såkaldt PSA-test - måler på niveauet af PSA i blodet og giver en indikation på den fysiologiske tilstand af prostata. Et niveau over det normale kan være et tegn på kræft.

Gå til lægen ved udsving

Variationer i niveau kan dog være godartede - eksempelvis grundet en svag betændelsestilstand – men den kan også vise sig at være ondartet. Ved at holde øje med sit PSA-niveau, kan man kontrollere prostataens sundhedstilstand, og eventuelt tage kontakt til lægen, hvis resultaterne ikke ser ud, som de skal. I tilfælde af kræft kan en tidlig diagnose redde liv. Mænd som har en bror eller far og i tillæg en onkel eller bedstefar med prostatakræft, har otte gange større risiko sammenlignet med andre. Det er muligt at bestille en lang række sundhedstests over nettet eller købe dem i det lokale apotek.