Lige nu går der cirka 450.000 danskere med knogleskørhed – eller osteoporose - uden at vide det. Jo længere tid, der går uden at folk får behandling, desto mere udsatte bliver de, siger Ulla Knappe, landsformand for Osteoporoseforeningen. ”Man har ingen symptomer på knogleskørhed, da lidelsen ikke forårsager smerter eller andet ubehag. Der er ingen synlige tegn, men sygdommen svækker knoglerne indefra, så man har let ved at få brud. Det kan f.eks. være håndledsbrud,” siger Ulla Knappe og anslår, at ca. 12.000 håndledsbrud om året skyldes svækkede knogler i forbindelse med knogleskørhed.

Man har ingen symptomer på knogleskørhed, da lidelsen ikke forårsager smerter eller andet ubehag. Der er ingen synlige tegn, men sygdommen svækker knoglerne indefra, så man har let ved at få brud.

Alle taber knoglemasse

Allerede fra 35-årsalderen taber vi en halv til en hel procent af kalken i vores knogler om året. Men hvis man har knogleskørhed, taber man kalken hurtigere, så man i højere grad risikere brud. Det kan heldigvis forebygges, hvis man sørger for at holde den rigtige livsstil, og man supplerer en sund kost med D-vitamin og kalktabletter, siger Ulla Knappe. ”Det er god idé at droppe tobakken, hvis man ønsker at forebygge knogleskørhed. Derudover er motion, hvor man belaster knoglerne – f.eks. en lang gåtur eller løbetur – også en god måde at forebygge det på,” siger Ulla Knappe. Knogleskørhed skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år. Men i takt med at vi danskere bliver ældre, vil der være komme flere og flere med knogleskørhed.