Skrevet af Anette Harbech Olesen, forfatter og aktuel med bøgerne MAD – kunsten at spise godt og leve sundt samt Kolesterolkogebogen. Anette blogger om mad og sundhed på www.madforlivet.com.

Vi består primært af vand, idet cirka 70% af vores kropsvægt er vand. Vi udskiller en masse væske hver eneste dag, når vi trækker vejret, sveder og går på toilettet. Derfor er det nødvendigt dagligt at tilføre rigelige forsyninger af friskt og rent drikkevand. Vi glemmer bare tit og ofte at drikke tilstrækkeligt. Særligt når det er varmt.

Vandmangel kan medføre træthed, diffushed, for højt blodtryk, forstoppelse og overvægt.

Vi udskiller godt og vel to liter væske i døgnet. Derfor er det cirka samme mængde, der skal indenbords hver dag, helst i form af rent og friskt drikkevand. Tro ikke, at du kan erstatte dit indtag af rent drikkevand med kaffe, te, sodavand og vin. Den går ikke, og alkohol, kaffe og sort te kan faktisk have lige modsat effekt, idet disse drikke kan have let dehydrerende virkning.

Rigtig mange, særligt ældre mennesker, glemmer at drikke vand. Mange går derfor rundt og er dehydrerede, måske helt uden at vide det. Vi tænker ikke på vand som et livsnødvendigt næringsstof, og det er blevet naturligt at tage medicin mod symptomer som eksempelvis forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk kan skyldes dehydrering og kan ofte afhjælpes alene ved at drikke tilstrækkeligt med rent vand.

At drikke tilstrækkeligt med vand er afgørende for et godt helbred og et langt liv i sundhed. Drik gerne to liter vand om dagen, og her i sommervarmen kan det være aktuelt med mere. Det er en gave, som din krop vil elske.

Fakta

Pas på med indtag af sukkerholdig sodavand og saft. Du kan med fordel tilsætte smag til vandet ved at lave is te af eksempelvis hibiscus eller mynte te, tilsat lidt citron. Lav teen og køl den ned, server med isterninger og frisk mynte i sommervarmen. Du kan hente flere tips og opskrifter til sunde drikke og is til servering i den dejlige danske sommer.

Er du utryg ved kvaliteten af dit drikkevand, så kan du prøve de geniale kulstænger. Kulstængerne fanger en stor del af tungmetallerne og giftstofferne fra vandet og gør det mere basisk. Tap koldt vand fra hanen i en flaske eller kande, lad det løbe lidt først. Kom den rengjorte kulstang i  og lad det stå i 6 timer før du drikker det. Det er en god ide at have flere flasker i gang på samme tid. Kulstænger kan købes i landets helsekostforretninger samt på nettet.

De hyppigste symptomer på vandmangel er:

  • For højt blodtryk
  • Tidlig ældning