Mine bedste tips:

  1. Gør plads i din hverdag til de mennesker og ting, der gør dig glad.
  2. Ryd op i de relationer og ting, som belaster din hverdag og får dig til at føle dig træt og modløs.
  3. Giv de ting væk, som du tror andre kan have mere glæde af end dig selv. 4 Har du råd til mere end dine arvinger, så giv dine penge til dem, du tror, der vil kunne forvalte dem godt.

Hvad kan jeg gøre for at komme til rette med det hele og bevare min livslyst og mit humør i den sidste tredjedel af mit liv? Er vi modige nok, går vi ligefrem i gang med en slags ”hovedrengøring”, som kan frigøre energi og gøre os i bedre humør. Rydder op med et kærligt sind – i dårlige relationer og ting og sager, så vi ikke bliver et møbel i vores eget liv. Det er nu eller aldrig, det gælder om at rejse os fra sofaen og komme i gang. Blæse lidt på vanens magt, besværet og utrygheden ved at bryde kontinuiteten, hvis den er ved at køre os ned.

Har du fat i de rigtige detaljer?

Vi kan spørge os selv, hvilken værdi de forskellige ingredienser i vores liv har. Hvordan vi kan bygge en tilværelse op, der rummer netop de sociale relationer, fysiske ting og emotionelle værdier, som vi ønsker skal være essensen i vores liv? Hvilke ting kan vi undvære? Hvad mon vores børn og andre, vi holder af, vil blive glade for at få? Kan vi klare os i en mindre bolig? Vil vi flytte i bofællesskab? Hvordan står det til med kærligheden og vores relationer til andre mennesker? Har vi fat i de vigtige detaljer i vores liv, så vi kan skabe en ny helhed ud af dem. Få tid til det, vi virkelig synes er værdifuldt.

Hverdagslivets mytologi

Min mor fik en god idé, som hun realiserede til glæde for os alle sammen: Hun købte en stor ”kinabog”, da hun blev firs. Så spurgte hun os, når vi kom på besøg, hvad vi gerne ville have, når hun var død. Først gav det et gib i os, og vi sagde: ”Åh, mor, det varer da længe”. Men hun var sej i sit forsæt. Og hun gav sig god tid til stille og roligt at få sine ting og sager skrevet ind i bogen med navn på dem, som skulle arve. Selvfølgelig med blyant, så hun kunne rette. Det blev en fin proces. Frem og tilbage, så hver især fik, hvad de helst ville have. Da hun 14 år senere døde, var der ro på, for hele molevitten var blevet ført ind i et formelt testamente. Det kræver mange vurderinger frem og tilbage af mennesker, tid, ting og penge at rydde op i sit liv. Det hele skal behandles med omhu. Kontinuitet og stabilitet er vigtige i vores liv, men lige netop, når vi slår ind på den sidste livsbane, er det ekstra vigtigt at koble os fri af det, som bare tynger og fylder. Turde se på vores liv udefra og møblere om på det, så vi kan ”rejse med let pakning”, som svenskerne siger, og føle os let om hjertet. Finde glædespunkterne. Tryghedspunkterne. Hverdagslivets mytologi. I stedet for at dagene flyver forbi os, uden at vi rigtig lægger mærke til dem. PH har sagt det hele enkelt og genialt: ”I dit korte liv, er hver time dyr, hvert sekund et dyrt sekund, hold dig vågen ven”.