Af Mette Sillesen, Fremtidsforsker

Ved min sidste fødseldag, funderede jeg over, at mine kulturprægede forestillinger om, hvor man bør være i sit liv, og hvordan man bør leve det i forhold til sin alder, ikke bor hos mig mere. Jeg oplever, at jeg ikke er alene om denne udvikling. At vi kollektivt er blevet mere selvstændige, selvledende, selvrealiserende og ikke mindst selvbestemmende. Vi bestemmer selv, hvordan vi vil leve, hvor sunde vi vil være, og om vi vil være 'unge' eller 'gamle'.

Vi lever mere ens på tværs af alder

Samtidig med at vi i stigende grad går vores egne veje og selv sætter dagsordenen for vores måde at leve på, lever vi mere ens på tværs af alder. Vi er på Tinder, stifter familie og bliver skilt i alle aldre. 'Teenager' er f.eks. ikke længere kun en person mellem 13 og 19 år, men en livsstil, vi tager i brug igennem hele livet. Ikke mindst når vi når pensionsalderen, som jo netop er en periode i livet, hvor vi har tid og mulighed for at leve spontant og uforpligtende. Seenager (senior teenager) kaldes disse livsglade og livsudlevende ældre mennesker. I hvert fald kan vi slå fast, at de klassiske livsfaser, og hermed tallet på vores fødselssattest, ikke længere er så definerende for os.

Du er ikke gammel før du føler det

Vores biologiske alder har også fået mindre at skulle have sagt for vores fysiologiske alder. Det skyldes primært, at vi er blevet klogere – klogere på, hvad der gør det gode, sunde og lange liv. For nu lyder opskriften: Spis sundt, sov bedre, motioner mere, lær nyt, stress mindre, vær mere tilstede i nuet og omgiv dig med mennesker, der gør dig godt – og så naturligvis ingen cigaretter og kun begrænset mængde af alkohol. Hvis du så også har en positiv indstilling til livet, så er du så godt som 'home-safe'. Ny forskning viser nemlig, at dit humør, tanker og følelser direkte påvirker din fysiologi. Det er først, når du begynder at fortælle dig selv, at du er gammel, at du bliver gammel. Fortæller du dig selv, at du er frisk, stærk, dynamisk og har noget at bidrage med, så følger hjernen efter!

Dyrk det aktive liv

Min opfordring til dig, som har rundet de 50 – såvel som til mig selv – er derfor at dyrke det aktive og konstruktive liv her til sommer. Når duggen melder sig, så tag 20 englehop i stedet for at finde varmeblæseren frem. Det tvang min morfar mig til som barn hele den lange sommer. Sådan har hans indstilling og stil alle dage været. Han er i dag 97 år. Og ja, han er gammel i dag. Det blev han, da han fyldte 95. Så selvfølgelig rammer 'gammel' før eller siden, men vi har også selv et valg. Måske vi sammen skulle øve os i at anskue alder på den måde? Og hvis nogle livsfaser absolut skal have status som bedre end andre, må det da være seniorfasen. Du er rig på erfaring, kender dig selv fra a-z og har sluttet fred med livets mange identitetskriser. Tilmed har du tiden til at være aktiv, spontan, nærværende og give dig i kast med nye ting. Måske er du faktisk ikke bare senior men 'zenior' (en senior med samme indre balance som en zen-buddhist)? I så fald føler jeg mig en smule misundelig.