Med årene bliver mange af os langsomt dårligere til at klare os selv i eget hjem. Heldigvis er der en lang række hjælpemidler, som gør tingene nemmere at håndtere, så vi kan blive boende længere.

Der er ofte knyttet identitet, netværk og minder til ens egen bolig, som det kan være svært at skulle bryde op.

”Der er ofte knyttet identitet, netværk og minder til ens egen bolig, som det kan være svært at skulle bryde op. Undersøgelser peger på, at det store flertal af ældre helst vil blive i egen bolig. Til gengæld kan det være svært for mange ældre at erkende, at tiden er ved at være til hjælpemidler. Nogle ældre synes, det kan virke stigmatiserende at skulle benytte hjælpemidler, der indikerer, at man er ved at være gammel,” forklarer Olav Felbo, chefkonsulent hos Ældre Sagen.

En lettere hverdag

Der findes både hjælpemidler i hjemmet, for eksempel hæve/sænkeborde og hylder i køkkenet, så alt bliver let at nå, gardiner der automatisk trækker fra og til, robotstøvsugere og robotgulvvaskere. Der er også hjælpemidler, som rollatorer, værktøjer til at åbne dåser, til at høre eller se bedre og mere avancerede digitale hjælpemidler til kontakt med familie og venner, sensorteknologier eller telemedicin/teknik, der kan hjælpe med at overvåge ens helbredstilstand i samarbejde med sygehusets personale m.m., fortæller Olav Felbo.

Smartere design

Ældre skal i langt højere grad informeres om de mange nye muligheder for hjælpemidler, allerede mens de er yngre ældre, så de har mulighed for at tage dem til sig, også før de akut får brug for dem og måske har mindre overskud. Desuden er det, ifølge Olav Felbo, også vigtigt, at hjælpemidlerne er smukt designet, flotte, nemme at bruge og sikre, så de umiddelbart appellerer til at blive brugt, mener han og tilføjer, at det desværre er blevet sværere at få kommunale tilskud til flere typer hjælpemidler, hvilket presser en del ældre med svag økonomi.