Det er en gammel drøm at få lov at fordybe mig i grækernes historie. Det er berigende at sætte sig ind i et stof på den måde

Giver et aktivt seniorliv øget livskvalitet?

”Jeg er overhovedet ikke aktiv. Senior ja, men ikke aktiv,” udbryder globetrotteren Troels Kløvedal. Han har for længst krydset grænsen for det, vi normalt opfatter som pensionsalderen, men alligevel tager han for tiden hver dag til Filmbyen i Århus for at klippe sin næste udsendelsesrække om græsk historie og mytologi.

Det bliver til seks måske syv udsendelser, som sendes på TV2 Fri efter nytår. Troels er fuldstændig opslugt af opgaven, for det stiller hans nysgerrighed, og dét giver ham livskvalitet.

"Det er en gammel drøm at få lov at fordybe mig i grækernes historie. Det er berigende at sætte sig ind i et stof på den måde," siger han.

Et slentrende seniorliv

Forud er gået måneder med at sejle med Nordkaperen rundt til de græske øer og lave research og optage. Så hvad mener han egentlig med, at han ikke har et aktivt seniorliv?

Jeg har også anskaffet mig en el-cykel. Det er det bedste, jeg længe har gjort. Nu cykler jeg stille og roligt langt, langt omkring. Det giver ro, og det åbner mit sind for indtryk.

”Jeg kunne ikke drømme om at løbe eller dyrke sport. Men jeg bliver i godt humør af at gå, så jeg går meget, også om natten. Det vil sige… Jeg går ikke, jeg slentrer. Jeg har god tid. Jeg har også anskaffet mig en el-cykel. Det er det bedste, jeg længe har gjort. Nu cykler jeg stille og roligt langt, langt omkring. Det giver ro, og det åbner mit sind for indtryk,” forklarer han.

Vi slentrer lidt rundt i hans have på hans gård i Gravlev på Djursland. Vi ser ud over markerne til familiens islænderheste. Vi går op til et udsigtspunkt med bænk. På vejen skal der lige lukkes nogle høns ud og flyttes rundt på nogle grene.

Lykkelig foredragsholder

Når han ikke slentrer rundt, arbejder han. Selv hans rejser er en form for arbejde. Han researcher, filmer og samler materiale ind til næste bog og næste foredragsrække.

Der er ikke en flække i Danmark, der ikke på et tidspunkt er blevet tryllebundet af hans foredrag. Det er blevet til i omegnen af 2.000, og der er stadig booket op i kalenderen.

”At holde foredrag er noget af det mest vidunderlige, der findes. Det er win, win, win. Tilhørerne er glade og tilfredse, jeg er glad og tilfreds, arrangøren er glad og tilfreds. Alle har fået noget ud af det, så det er på alle måder lykken at være foredragsholder,” siger den garvede jordomsejler.

At holde foredrag er noget af det mest vidunderlige, der findes. Det er win, win, win.

Minder og livskvalitet

Vi sidder nu i stuen, der myldrer med minder og bøger. Selvfølgelig hænger der en gammel sekstant på bjælken over det store skrivebord, men blandt trofæerne er desuden en flyvende elefant fra Thailand, et gammelt luftfoto af gården, et par dekorerede træænder, en model af et vikingeskib, en gigantisk mammutknogle og en elektronisk plastik-nattergal fra Kina.

”Børnene er vilde med den.” Troels klapper i hænderne, og fuglen begynder at synge.

Et skævt smil på læben afslører, at han også selv er vild med den. De mange minder hænger og står lige så tæt som bøgerne i et antikvariat. De viser et eventyrligt livs mange forskellige fortællinger og skaber en personlig hygge og tryghed i den varme stue. Stuen rummer en stolthed ved det liv, han lever.

”Alle mennesker er unikke, og man skal følge sin egen filosofi og tanker,” siger han for at understrege, at han ikke med sit liv skal gøre sig klog på andres. Men jeg er på alle måder lykkelig,” hævder han.

Troels Kløvedal

Lever livet hele livet

Det store skrivebord levner akkurat plads til en kop te. Nye og gamle aviser, slået op på en artikel, der på et tidspunkt skal læses, ligger mellem gamle klassikere som Homers Odyseen og nye fortællinger som bogen STORM, der er udgivet af Museet for Søfart i år.

Et sted i mylderet ligger en filosofisk samling om 'at gå', som han har fået af sin datter. Men han kan ikke finde den. I stedet begynder han at rydde op.

”Jeg kan godt se, at jeg trænger til at være mere hjemme. Der er mange artikler her, jeg gerne vil læse - om folk, jeg kender, og emner, der optager mig,” siger han.

Når flere måneder gamle aviser endnu ikke er læst, er det ikke, fordi tiden er gået med ligegyldigheder. Troels Kløvedal besluttede relativt tidligt, at han ikke ville spilde sit liv på et meningsløst arbejde eller for den sags skyld ligegyldig underholdning. Han har om nogen udlevet devisen om at leve livet hele livet – og det bliver han ved med.

Jeg vågner hver dag med en stor taknemmelighed over livet. Jeg ved, at det ender med et par meter jord oven på kistelåget, men jeg er ikke bange for døden.

Poetiske morgener

På den ene side prioriterer han sin tid benhårdt og beskæftiger sig kun med det, der er virkelig interessant. På den anden side giver han sig selv god tid til at undre sig over livet.

”Mine morgener er poetiske. Jeg vågner hver dag med en stor taknemmelighed over livet. Jeg ved, at det ender med et par meter jord oven på kistelåget, men jeg er ikke bange for døden. Jeg tager gerne en kop kaffe med ud, og så går jeg ud i haven eller over markerne fuldstændig beruset af lykke over, at jeg er her.”

Troels holder en kunstpause og tilføjer:

”Både de kinesiske og græske filosoffer har sagt, at man skal have tre ting for at kunne holde ud at blive gammel. En dejlig have, et godt bibliotek og en smuk kone. Det har jeg, og så har jeg fem dejlige børn oveni.”

Senior med overblik

Troels Kløvedal er 72 år og har stadig masser af liv forude, men trods alt mest bagude. Det hviler han rigtig godt i.

”Ét liv er alt for lidt. Jeg kunne leve 200 år mere i ren nysgerrighed over, hvordan menneskedyrets besynderlige gang er her på jorden. Men jeg synes, det er spændende at blive ældre. At blive ældre er som at krybe op på et bjerg. Man bliver lidt forpustet, men overblikket bliver bedre. Og det er sandt,” fortæller han med løftede øjenbryn.

Han bidrager med en indsigt fra Kina:

”I Kina er der en stor værdighed i at blive ældre. Folk kan finde på at lyve sig ældre, end de er. Det kan vi godt lære noget af.”

Verden bliver større

At rejse har været et omdrejningspunkt for langt det meste af Troels Kløvedals voksne liv. Han har krydset verdenshavene adskillige gange, mødt fremmede kulturer og lært havets dyr og himlens fugle at kende. Det er stort, men ikke udpræget afslappende.

"Jeg forbinder ikke rejser med ferie, og jeg synes, det er helt forkert, når man siger, at verden bliver mindre og mindre. Verden bliver tværtimod større og større. Jo mere man sætter sig ind i kinesisk kultur, jo mere udvider det sig. Jo mere du ved…. jo mere ved du, hvad du ikke ved,” forklarer han og henviser til den græske filosof Sokrates.

Troels Kløvedal - “Jeg kunne leve 200 år mere i ren nysgerrighed over, hvordan menneskedyrets besynderlige gang er her på jorden.”

Frihed til at leve livet

Fra begyndelsen af Troels Kløvedals rejseliv har friheden været en forudsætning. Han har derfor aldrig stiftet gæld.

"Hvis man låner penge i banken, er man ikke længere noget frit menneske. Der skal ikke meget til at blive mæt. Jeg har været en fattigrøv i mange år, men livet har altid været rigt," siger han.

Fornøjelsen er lige stor, om han har rapporteret fra Kina, Grækenland eller Thorup Strand i Vendsyssel.

”Det handler om menneskers mulighed for at få indflydelse på eget liv og samfund. Det interesserer mig, om jeg er det ene eller andet sted. Man skal følge sin interesse, uanset hvad det er. Det er nøglen til et oplevelsesrigt liv," understreger Troels.

Verden er velkommen

At rejse som ung og gammel er vidt forskelligt. Troels' første jordomrejse var som at rejse ind i en bog fyldt med uskrevne blade. Han gik i land fuldstændig uforberedt og åben.

"Det har sin charme, men jo ældre man bliver, jo mere kompleks bliver verden - og alligevel nemmere at forstå. Jeg nyder at blive ældre og have den viden og indsigt, man har," forklarer han.

Som Troels Kløvedal har rejst ud i verden, hilser han også verden velkommen her og foreslår, at alle flygtninge får et ophold på en dansk folkehøjskole.

"Hvilket demokratisk aktiv ville vi ikke være ved at sende dem videre ud i verden på den måde? Mennesker har altid flyttet sig rundt på kloden. For godt hundrede år siden emigrerede hver 7.-8. dansker og hver 3.-4. svensker. Dengang var Sverige et af Europas fattigste lande," siger han.

Jeg nyder at blive ældre og have den viden og indsigt, man har.

To år til næste togt

Troels Kløvedal nyder selvfølgelig også at være til søs. At være i pagt med naturen. Den langsomme rejse over oceanerne med klare stjerner, der spejler sig i havet. Glæden ved at finde vej og den jublende oplevelse at nå frem.

Lige nu er Nordkaperen lånt ud og på vej over Atlanten, men han ved, at han skal overtage den igen 15. december 2017 foran ØK's gamle hovedbygning i Bangkok. Hvad der så skal ske, står hen i det uvisse.

"Jeg har aldrig planlagt mere end to år frem, så vi får se," siger Troels Kløvedal med et forventningsfuldt smil.