Tips

  • Kaj mener, at nysgerrigheden driver rejselysten, og hvis man har lyst, så gælder det om at opleve så meget forskelligt som muligt. Alderen kan naturligvis sætte sine begrænsninger for rejsemål og aktiviteter, men det handler i høj grad om tolerance og tillid til andre mennesker – med det når man langt og møder mange.
  • USA er et rejsemål, som Heydorn selv gerne vender tilbage til igen trods mange besøg. ”Det er et glimrende rejseland – også som senior. Der er mange muligheder for transport i fly, bil eller offentlig transport. Desuden er det et meget stort land, hvor der er meget at se, som man ikke når på en enkelt rejse eller to. Endelig er det også et temmelig sikkert rejseland,” fortæller han.
  • Generelt anbefaler Heydorn, at man vælger rejse efter ens fysiske stand, nysgerrighed og formål med rejsen. ”Det er klart, at når man rejser med en gruppe, møder man ikke mange folk, ligesom de store hoteller heller ikke byder på mange lokale indtryk eller bekendtskaber. Vil man have spændende oplevelser, må man mange gange acceptere mere primitive forhold, som opvejes af de store indtryk.

Det er ikke længe siden, at han vendte hjem fra en tur til Bangladesh, der i øvrigt udmærkede sig ved ikke at være overrendt af turister. Det er et af kriterierne, når Heydorn rejser. ”I Bangladesh oplevede jeg blandt andet det interessante, at lokalbefolkningen tog flere billeder af mig end omvendt; Mange ville gerne tage en selfie med en mærkelig person som mig” fortæller han og tilføjer, at det med at opsøge steder og opleve ting, han ikke har prøvet før, er målet for ham: ”I Bangladesh havde jeg således fornøjelsen at klappe en 2½ m lang hellig krokodille på ryggen”

Besøg tingene i rigtig rækkefølge

Når man bliver senior, er der naturligvis rejsemål, man ikke længere kan opsøge. Det afhænger meget af din fysiske formåen, som jo normalt svækkes lidt med alderen. Heydorn kom selv i god form efter pensionen, hvor han besluttede sig for at bestige Kilimanjaro. ”Det ville jeg ikke gøre i dag, men det gælder om at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Jeg har altid foretrukket at rejse til mere primitive steder, hvor man møder fok på en anden måde. Hvis man bor på et stort hotel, så møder man ikke folk, der har samme tilgang til at rejse, som jeg eksempelvis har,” fortæller han og tilføjer, at han tidligere rejste meget alene, men i dag ofte rejser sammen med andre medlemmer af De Berejstes Klub.

Tillid giver store oplevelser

I dag er det muligt at orientere sig grundigt om rejsemålene via internettet, og det er en fornuftig ting, også når man er i senioralderen. ”Enhver kan jo finde oplysninger om det meste, men man bør lige sikre sig, at det er korrekt information. Desuden kan mange rejsearrangører hjælpe med oplysninger om rejsemålene. Med årene bliver det selvfølgelig vanskeligere at få stillet nysgerrigheden,” siger Heydorn og understreger, at det handler om tillid til andre mennesker – er man udstyret med tolerance, kan man stadig få store oplevelser rundt omkring i verden.