”Jeg kommer aldrig til at gå på pension. Jeg er simpelthen alt for glad for det, jeg laver”.

Ordene er Preben Kristensens. Om få timer skal den folkekære skuespiller tilbringe endnu en aften på de skrå brædder, når han skal optræde i et udsolgt Teater Republique med forestillingen Topmøde for de mest Deprimerede, men her tidligt på eftermiddagen, er han i fuld vigør på hjemmefronten, og er netop blevet færdig med at rense terrassen for alger.

”Den måtte have lige have en tur med højtryksspuleren. Ellers render jeg og glider derude, og det nytter ikke noget”, forklarer han hurtigt.

Færre bolde i luften

Hverken højtryksspuling af terrassen eller seks shows om ugen i rampelyset er uvant kost for Preben Kristensen. Selv som 63-årig er der ikke mange stille øjeblikke i skuespillerens liv, og det selvom tiden bestemt har sat sine spor.

Jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at jeg slet ikke mærker, jeg er blevet ældre.

”Jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at jeg slet ikke mærker, jeg er blevet ældre. Det sker da, at ryggen er lidt stiv om morgenen, men det kan man ikke lade holde sig tilbage. Der er så meget, der skal nås og opleves endnu, at det må man bare bide i sig”, siger han.

Selvom begrænsning generelt ikke er et ord i Preben Kristensens ordforråd, så er han heller ikke sen til at indrømme, at han har løftet foden en smule fra gaspedalen, når det kommer til karrieren.

”Tidligere havde jeg rasende mange bolde i luften. På en travl arbejdsdag kunne jeg både klemme lidt TV eller radio ind om morgenen, prøve på teatret over frokost, og så gå på scenen om aftenen. Nu prioriterer jeg anderledes, og det er jeg meget taknemmelig for, jeg kan. Det er ikke en let branche at begå sig i, og jeg er nu kommet i en situation, hvor jeg kan tillade mig at sige nej, når kalenderen allerede er fuld”.

Brug for at koble af

Selvom Preben Kristensen fastholder at være gået ned i tempo, så skorter det endnu ikke på muligheder for at opleve ham på de skrå brædder. Dårligt er Topmøde for de mest Deprimerede taget af plakaten, før forberedelserne er gået i gang til efterårets musical Anything Goes på Det Ny Teater. Derfor værdsætter han også sommerhuset i Nordjylland, der er i dag er højborgen for sommerens afkobling.

”Jeg giver så meget af mig selv i løbet af højsæsonen, at jeg har brug for at genoplade batterierne. Så tager jeg på landet, og kommer lidt ned i gear. Det er dog ikke sådan, at jeg ikke sætter mig noget for. De der kender mig, siger jeg har ild i røven, og jeg tror ikke, det er helt forkert, så når jeg er i sommerhuset, går der gerne handyman i den, så jeg ikke bliver lullet helt i søvn”, siger han.

Alligevel er det ikke altid, det lykkedes at hellige sommermånederne fuldkommen til afslapning og familie. For selvom frirummet i Nordjylland kan være svært tiltrængt, så kribler det stadig i de kreative gener, afslører Preben Kristensen.

Jeg giver så meget af mig selv i løbet af højsæsonen, at jeg har brug for at genoplade batterierne. Så tager jeg på landet, og kommer lidt ned i gear.

”Jeg har lært at sige fra til de største projekter over sommeren, men der dukker jo altid en lille ting op her og der. I år skal jeg for eksempel synge med i et par koncerter, og andre år har der været en lille filmrolle eller TV-optræden over sommeren. Jeg kan simpelthen ikke sige nej”, lyder det fra skuespilleren.

Nye oplevelser

Grunden til kærligheden til skuespillerfaget stadig er intakt, tilskriver Preben Kristensen variationen. Selvom han har opnået stor succes som både Fantomet i Phantom of the Opera, som Woody i Toy Story, for slet ikke at tale om sine ikoniske turnéer med Linie 3, så er der nemlig stadig roller, der kan give ham sved på panden og sommerfugle i maven.

Jeg hører tit, at jeg har prøvet næsten alt inden for mit fag, men sandheden er, at jeg stadig kan få det her sus i maven, når jeg skal på scenen.

”Jeg hører tit, at jeg har prøvet næsten alt inden for mit fag, men sandheden er, at jeg stadig kan få det her sus i maven, når jeg skal på scenen. Hver eneste aften før jeg gik på scenen på Republique, fik jeg et sus i maven, og tænkte ved mig selv - kommer det her overhovedet til at gå? Kan vi ramme stemningen og fange publikum igen i aften? Det lykkedes heldigvis hver gang”, forklarer han.

Netop det med at prøve egne grænser af, og springe ud i nye eventyr, ligger Preben Kristensen meget nær, og han fastholder stædigt, at det aldrig er for sent at prøve noget nyt.

”Jeg kan ikke sidde stille alt for længe af gangen, og har en ubændig lyst til at udforske livet og dets mange muligheder. Min seneste hobby er, at jeg er begyndt at dykke. Det er simpelthen en fantastisk fornemmelse, at dykke ned under havoverfladen. Der handler det nemlig om at koncentrere sig, og at være til stede i nuet, præcis som når jeg er på scenen”.