Vi har en tendens til, at når vi bliver ældre, så skærer vi ned på haven, så der ikke bliver så meget arbejde. Det betyder, at mange af vores yndlingsblomster, planter og måske køkkenhaven forsvinder, men det er måske ikke den helt rigtige vej at gå. Jesper Carl Corfitzen fra Haveselskabet undrer sig over, at man ikke har større fokus på udearealerne herhjemme i forbindelse med syge og ældre, og den samme gavnlige effekt og glæde har man jo i sin egen have. Det at man kan gå ud og nusse lidt med tingene, bare lidt blomster og planter, giver, ifølge ham, en større livskvalitet.

Reducér plejekrævende bede

”Der er en tradition for, at haveejere bliver mere specifikke på emneområder, og det er selvfølgelig ikke alt, man kan fortsætte med, når man bliver ældre. Det kan være nødvendigt at skære ned på køkkenhaven og for eksempel reducere antallet af store plejekrævende rosenbede og få et højbed med nogle enkelte urter eller planter i. Desuden er det vigtigt at have tæt beplantning. Med store tætte stauder – fem til syv per kvadratmeter - lukker man af for den bare jord, og dermed får man mindre ukrudt. Mange har for ofte megen bar jord omkring bedkanter og langs randområder, som skaber mere grobund for ukrudt,” siger han.

Mariehøne

Fritvoksende buske er gode som beplantning omkring disse steder, da de både kan give skygge og læ, men også farvespil i løbet af året, og det giver et rigere dyreliv.

Lyt til de ældre

Belægningen er selvfølgelig en udmærket ide, men belægning giver også ukrudt i mellem sten eller fliser, som skal fjernes. Fornuftige belægninger, som man kan bevæge sig rundt i mellem eller opholde sig på i haven, er sagen, anbefaler Jesper Carl Corfitzen, og nævner desuden, at det er vigtigt, at der er områder med både sol, skygge og læ. ”Fritvoksende buske er gode som beplantning omkring disse steder, da de både kan give skygge og læ, men også farvespil i løbet af året, og det giver et rigere dyreliv. Jeg hørte om en ældre dame, der ikke var så rørig længere. Hendes lille sø i haven var blevet utæt og helt tørlagt. Sønnerne ville fylde jord i, men med en ny plastikmembran var den som ny igen. Det gælder om at lytte til, hvad de ældre sætter pris på, og her kan de pårørende hjælpe og ikke ignorere det, som de ældre har gået op i tidligere. Selvfølgelig må man lette lidt på vedligeholdelsestrykket, og græsplænen behøver ikke ligne en golfbane, men når nu alt viser, at det både giver større livsglæde og lidt motion at komme ud i haven, så er det da med at gøre det muligt og overkommeligt for de ældre,” mener han.

Husker sin egen mor

Det er vigtigt, at der er farver og liv i haven, som de ældre påskønner, men det er også vigtigt, at de ældre stadig føler sig stolte over deres have, selvom den måske ikke er helt på niveau med tidligere. ”De vil gerne vise haven frem, og jeg husker også fra min egen mor, der måtte flytte til et lille rækkehus, hvor hun dog stadig havde en lille have. Her havde hun blandt andet lidt purløg og radiser, et fuglebur og lidt af hendes yndlingsblomster. Det betød rigtig meget for hende at kunne gå ud i sin have og nyde den,” fortæller Jesper Carl Corfitzen.

krydderurter