”Mit forhold til alder viser sig på den måde, at det reelt kommer bag på mig, at det går ned ad bakke med mit helbred. Kroppen vil ikke det samme som for ti år siden. Pilen peger groft sagt kun én vej - mod døden. Motoren bliver mere og mere slidt. Den historie er skrevet – jeg kan kun gøre alt for at udsætte udløbsdatoen.”

Og det gør han – skuespiller, komiker og musiker Martin Brygmann, 54. Han er opmærksom på at få rørt sig, har fået sin egen løbetræner og stiller op i en halvmaraton i Berlin i april 2018. Han kan lide at have mål. God form og kondition er et af dem. Træningen er sat i system – det er vigtigt for ham at vide, hvad han skal gøre.

”Jeg laver også kun mad efter opskrift.”

Gladere med alderen

Men fordelene ved at blive ældre og mere moden er klart i overtal.

”Jeg er blevet gladere og gladere. Som barn var jeg utryg og usikker. Selv om jeg altid havde  interesse for andre mennesker, blev det rent sociale en udfordring for mig. Med den erfaring jeg har i dag er den del en ren lise. Jeg hviler mere i mig selv, føler en ro og har attituden: det skal nok gå. Jeg er nu i stand til at se bag facaden på folk og finde baggrunden for, hvorfor de reagerer og opfører sig, som de gør. Som yngre var jeg langt mere dømmende. Jeg har fået mere tålmodighed og overskud.

Far for 5. gang

I en alder af 51 blev Martin Brygmann far for femte gang. Den yngste søn Douglas er nu tre år. At få et barn i den alder beskriver han med ordene ”at finde tilbage til noget trygt”.

”Jeg kan godt lide børn, og jeg ville egentlig gerne have haft flere. Men nu må det være nok, og jeg kan i stedet se frem til at blive bedsteforælder.

Jeg ved, at jeg nok ikke kan spille fodbold med min yngste søn, når han er 20 – til gengæld har han en far, der hviler mere i sig selv. Jeg kan pege i en retning og har god tid til tingene. Der er ro omkring min karriere, så jeg er langt mere fokuseret på at være far, i forhold til da jeg fik min første søn for 28 år siden. Dengang var der stadig meget, jeg skulle lære om livet. Jeg er en bedre far i dag med et bedre ståsted. Men sandheden ligger jo altid et sted imellem. Livet er nuancer.”

Ægteskab med aldersforskel

Martin Brygmann har været sammen med sin nuværende hustru, Marianne Lykkesfeldt, i 20 år. Hun er 14 år yngre end sin mand og har netop rundet de 40.

”Det giver jo også tanker til en kvinde. Vi taler om alder og vores aldersforskel, men det er ikke noget, der fylder i hverdagen. Det kommer lidt an på dagsformen. Jeg er jo trods alt kun 54 – en ren vårhare – så kan jeg ind imellem tænke på, hvordan det vil være, når jeg bliver 75.

Jeg ser lyst på livet, men selvfølgelig kan jeg ryge ned i huller. Det er helt forskelligt, hvordan jeg/ vi angriber det med alder. For det er jo også vildt spændende. Holder den gamle krop? Når det er tid, vil jeg i hvert fald meget gerne herfra med et brag.”

Herre over eget liv

Og Martin Brygmann så meget gerne, at han havde sin egen tænd/sluk-knap. Han går 100 procent ind for, at man er herre over sit eget liv.

”Jeg erkender, at det dilemma er etisk svært. Der er gråzoner, og en sådan situation vil være forskellig fra menneske til menneske. Men jeg vil godt selv kunne bestemme og sige: Tak, det var det.

Hvis jeg bliver alvorligt syg, er jeg ikke interesseret i livsforlængende behandling. Hvorfor er det kun længden, der tæller?

Jeg vil hellere leve kort og godt, og umiddelbart er jeg ikke angst for døden. Måske jeg ser anderledes på det, når jeg bliver konfronteret med den. Det kender jeg ikke svaret på. Men hvis jeg vidste, at jeg skulle dø i morgen, ville jeg nok stritte imod.”

En sludder med Jesus?

Martin Brygmann karakteriserer sig selv som ateist. Han er egentlig lidt ked af det, da han erkender, at mennesker der tror, føler en berigelse.

”Måske det kommer. Men en tro er ikke noget, jeg har fået ind med modermælken. Men jeg er åben, hvis ham Jesus står overfor mig. Så er jeg åben for en samtale.”

Drømme og ambitioner er til gengæld helt ufravigelige ingredienser i Martin Brygmanns liv. Og de hænger totalt sammen.

”Jeg har stadig meget til gode og drømmer om at lave noget, jeg ikke har lavet før. Min radar afsøger landskabet, men det bliver mindre med årene. Jeg er afhængig af at betræde stier, som ikke er nedtrampet. Man skal også som ældre blive ved med at gøre ting, man ikke har gjort før. Det er hvad livet handler om. Lad være med blot at blive på land.

Her og nu føler jeg, at jeg er en mand på toppen af mit liv, og samtidig er jeg også et barn inde i mit  hoved.

Jeg er bare så glad for de muligheder, jeg har. Og så elsker jeg min kone.”